Waarom de vaak vergeten soft skills het verschil maken.

De manier waarop wij straks werken verandert door flexibilisering van de arbeidsmarkt, nieuwe innovaties en een digitalisering die niet meer te stoppen is. Wat miljoenen jaren geleden met dinosaurussen al het geval was, is nu nog steeds actueel en geldt voor zowel werkgevers als werkzoekenden: het zijn niet de sterksten die overleven maar juiste diegenen die zich het beste kunnen aanpassen aan een veranderende omgeving. De persoonlijke vaardigheden van een kandidaat kunnen dan de doorslag geven.

Het zijn niet de sterksten die overleven maar juiste diegenen die zich het beste kunnen aanpassen aan een veranderende omgeving.

Zachte vaardigheden kunnen het verschil maken

Als werkgever of HR manager bent u altijd op zoek naar een kandidaat die het beste past bij uw vacature. Dat is logisch. Vaak wordt een kandidaat dan met name nog steeds beoordeeld op zijn of haar ‘technische vaardigheden’. Met andere woorden de kennis en ervaring die in de rugzak wordt meegenomen. Maar in een veranderende arbeidsmarkt zijn de soft skills van iemand minstens zo belangrijk, legt onze recruiter Ivo Franssen uit. “Sterker, kandidaten die over de juiste ‘zachte vaardigheden’ beschikken kunnen juist het verschil maken. Uit onderzoek blijkt dat namelijk driekwart van de Nederlandse HR managers aangeeft dat het gebrek van de juiste soft skills de productiviteit van het bedrijf beperkt. Maar nu komt het. De helft van deze HR managers geeft vervolgens aan moeite te hebben met het vinden van talent dat over de juiste soft skills beschikt.”

Wat telt is vakinhoud én persoonlijkheid

Volgens onze kersverse nieuwe recruiter Ghislaine Siahailatua zijn de meest gewenste soft skills vooral oplossingsgerichtheid, doorzettingsvermogen, communicatieve vaardigheden en teamwork. Gishlaine: “soft skills zijn de persoonlijke, sociale, intellectuele en emotionele competenties die je interactie met anderen en je werkprestaties kunnen verbeteren. Ik ben van mening dat er maar weinig functies zijn waar het alleen maar gaat om vakinhoudelijkheid en waar persoonlijkheid niet relevant is. Uiteindelijk zul je namelijk altijd moeten samenwerken met anderen. Natuurlijk kunnen werkzoekenden deze vaardigheden aan hun Curriculum Vitae toevoegen. Maar een HR manager zal de mensen toch aan tafel moeten krijgen om deze vaardigheden echt te kunnen beoordelen. Het toevoegen van zogenaamde aanbevelingen, referenties geschreven door collega’s en managers zou werkgevers en HR managers daarbij zeker een eind op weg helpen maar dit gebeurt helaas nog mondjesmaat.”

Zelf inzicht krijgen in persoonlijke competenties en vaardigheden

Werkzoekenden kunnen met de Talent Tool van ZUID recruiters verschillende online testen maken waarmee zij inzicht krijgen in hun persoonlijke competenties en vaardigheden. Onze recruiters maken intensief gebruik van deze testen bij het selecteren en screenen van kandidaten. Op die manier krijgen zij een uitstekend beeld van zowel de technische vaardigheden als de nog vaak vergeten soft skills van kandidaten. Het is een hulpmiddel waarmee wij werkgevers en HR Managers ondersteunen bij het vinden van kandidaten met de juiste skills en het biedt ons goede handvatten om een ideale match te maken met een vacature. Maar als werkgever of HR manager kunt u deze testen zelf ook gebruiken om inzicht te krijgen in de kwaliteiten van uw eigen medewerkers en uw organisatie naar een hoger niveau te tillen.

Dit blogartikel maakt deel uit van een serie artikelen over talentontwikkeling die ik namens ZUID recruiters heb geschreven. Het artikel vindt u terug op www.zuidrecruiters.nl.

Advertenties