Pro-Tips: Succesvol filmen met een fotocamera

Enkele jaren geleden was het nog ondenkbaar dat je met een fotocamera kon filmen. Tegenwoordig zit op vrijwel iedere digitale camera een filmfunctie. Maar een goede fotograaf is niet automatisch ook een goede filmer. Een mooi filmpje maken met je fotocamera is nog best lastig.  Met deze 5 tips gaat het je wel lukken!

Even voorstellen: Roy Wanders (www.roywandersphotography.eu), professioneel fotograaf die naast fotografie tegenwoordig ook korte filmpjes maakt, zogenaamde ’60 Seconds’ en ‘making of’s’. De filmfunctie op zijn Canon 5D Mark III en Canon 60D biedt hem een nieuwe creatieve mogelijkheid waarmee hij zich als fotograaf onderscheidt. Hij is een voorbeeld van een moderne fotograaf die met de tijd is meegegaan en die zich heeft ontwikkeld tot een videograaf. Wat is volgens hem de basis voor het maken van geslaagd filmpje?

1 Begin met een plan
Een goede voorbereiding en een plan vormen de basis van een mooi resultaat. Neem hiervoor dan ook je tijd. Maak je een portret van iemand overleg dan met diegene die je gaat filmen wat hij of zij van het filmpje verwacht en stem dat af met je eigen ideeen. Maak ook een kort scenario, een blauwdruk van je filmpje met de beschrijving van de verschillende scenes. In dit scenario schets je de shots zoals je die voor ogen hebt en geef je duidelijk aan wat het camerastandpunt en -richting gaan worden. Dit geeft je een houvast waar je tijdens het filmen en de montage op kunt terugvallen.

Locatie, modellen, accessoires. Een goede voorbereiding is de basis bij fotografie én filmen.

2 Het KISS-principe
Keep It Simpel Stupid! Met andere woorden maak het je niet onnodig moeilijk. Je krijgt al snel mooie resultaten wanneer je duidelijk focused op je onderwerp en zorgt voor een onscherpe voorgrond die diepte geeft in je beeld. Hetzelfde geldt ook voor je achtergrond; kies een mooie, rustige en onscherpe achtergrond en varieer vervolgens met verschillende standpunten. De beeldsensor in je fotocamera biedt je de mogelijkheid om met een flinterdunne scherptediepte te filmen. Zeker als je ook nog eens gebruik maakt van lichtsterke objectieven met een diafragma van f2,8 of groter. Door deze beperkte scherptediepte is scherpstellen met een viewfinder wel noodzakelijk. Film daarnaast korte scenes die je variatie bieden in de montage, want niets is zo saai als een stuk film van een halve minuut waarin je weinig variatie in je standpunt hebt toegepast.

3 Gebruik een cameradolly of schouderstatief
De filmfunctie op fotocamera’s is de laatste jaren steeds beter geworden. Toch is de behuizing van de fotocamera niet ideaal als het om filmen gaat. Er zijn verschillende oplossingen om het filmen met je fotocamera makkelijker te maken. Het meest voor de hand liggend is het gebruik van een (video)statief. Dit levert echter vrij statische beelden op omdat je je tijdens het filmen niet kunt verplaatsen. Met een schouderstatief, een videorig heb je meer vrijheid. Maar overweeg zeker ook het gebruik van een cameradolly. Met beide accessoires kun je je soepel en vrij bewegen ten opzichte van je onderwerp en toch vloeiende beelden maken. Als kijker heb je zo het idee ‘ midden’ in de film te zitten.

4 Muziek bepaalt het tempo van je film
Met muziek staat of valt je productie! Muziek voegt niet alleen emotie toe, maar bepaalt ook het tempo van je film. De beats in een muzieknummer bieden je een prima houvast om overgangen te maken in de uiteindelijke montage van je filmpje. Durf te kiezen voor een hoog tempo in je film. Zeker in de huidige beeldcultuur die alsmaar sneller wordt. Let wel op, je kunt niet zomaar een muzieknummer gebruiken voor je filmpje! Als je je film voor commerciële doelen maakt of in het openbaar gaat vertonen, moet je je als filmmaker registreren bij een organisatie als Buma-Stemra of zelfs toestemming hebben van de artiest of rechthebbende zelf. Een alternatief is om rechtenvrije muziek te gebruiken. Er zijn verschillende bronnen waar je specifiek naar deze muziek kunt zoeken. Een voorbeeld is Soundcloud maar ook YouTube heeft nu een audiobibliotheek met gratis muziek die je kunt gebruiken.

Durf te kiezen voor een hoog tempo in je film met de juiste muziek.

5 Houd het kort en boeiend!
Denk tijdens het filmen en bij de montage na voor wie je filmpje bedoeld is en houd het kort en boeiend! Dit geldt voor een commercieel filmpje maar ook voor een eenvoudig vakantiefilmpje. Maak je een vakantiefilmpje voor jezelf, als een herinnering of ook om aan anderen te laten zien? Zelf kijk je er met andere ogen naar. Je vrienden of familieleden gaan zich echter al snel ‘vervelen’ bij het kijken naar anderhalf uur ‘vakantie in Toscane’. Je houdt meer vrienden over als je een filmpje van tien minuten toont dat snel en boeiend is, dan  anderhalf uur film op de VHS- of Betamax-stand van de jaren tachtig en negentig….

Ook bij een filmpje als herinnering voor jezelf houd je het kort en boeiend.

Deze blog heb ik geschreven voor ZOOM.nl. Met dank aan fotograaf (of is het videograaf…) Roy Wanders voor zijn input. Het originele artikel vind je terug op de website van ZOOM.nl

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s